Mindegyikünk jól emlékszik a hőskorra, amikor minden kerékpáron dinamós rendszer látta el árammal az elős és hátsó lámpákat. Kényelmes megoldás volt ez, mivel mindig kéznél volt, és elégséges láthatóságot nyújtott. Azonban sok hátránnyal is rendelkeztek.

 

Kis sebességnél kevés áramot generáltak, így a lámpánk csak pislákolt. Vizes időben a használt dinamógörgő csúszott a gumin, így volt, hogy nem is világított a lámpa, és akkor még nem is beszéltünk az egyik legnagyobb hátrányáról, mégpedig hogy jelentősen lassította a tempót. Az agydinamó az előnyöket egyesíti hátrányok nélkül, pontosabban jelentős hátrányok nélkül. 

 

 

A technológia nem újkeletű, története egészen 1936-ra nyúlik vissza, amikor is a Sturmey-Archer szabadalmaztatta az első 12V-os 3W teljesítményű agydinamóját. Ezzel megreformálta a kerékpáros lámpák világát. Az agydinamó az 50-es évekre terjedt el széleskörűen. Azóta hihetetlen evolúción ment át a szerkezet, melynek köszönhetően, manapság már sport felhasználásra is találunk modelleket, még a Shimano XT modellcsaládban is. Ezek sokkal könnyebbek, mint a túrázásra szántak, illetve még kisebb mértékben fogják vissza a kereket. A városi és a trekking kategóriában a perémium gyártók kivétel nélkül alkalmazzák ezt a technológiát.

 

 

Előnyei:

 

  • Mindig kéznél van, nem kell vele foglalkozni, hogy a lámpákban jó elem legyen.

 

  • Kénylemes a használata, mivel az első lámpán lehet be illetve ki kapcsolni.

 

  • Kikapcsolt állapotban a dinamó nem műkdöik, így egy kicsit sem lassítja a kereket.

 

  • Kis sebességnél nem pislákol a lámpa, hanem erős villogó fényt ad, mellyel a láthatóság javul. Nagy sebességnél a fényerő állandósul.

 

  • Nem csak lámpákat lehet ellátni árammal, hanem akár komplett elektromos rendszereket (Shimano Cyber Nexus)

 

  • Maximálisan környezetbarát, zöld energiaforrás.

 

 

Hátrányai:

 

  • Az agy nehezebb, mint dinamó nélküli társai.

 

  • Figyelni kell a dinamó teljesítményére, mivel a 2,4W teljesítményűek nem elégségesek két izzós lámpa műkdötetéséhez, csak egy izzós és egy LED-eshez, illetve két LED-eshez.

 

  • Kicsit visszafogja a kereket haladáskor. Ennek mértéke viszont elenyésző a hagyományos dinamós megoldáshoz képest.

 

  • Javítása körülményes, szakembert igényel.

 

 

Ha választhatunk az elemes illetve az agydinamós módszer között, akkor mindig vegyük figyelembe a fenti előnyöket és hárányokat.

 

A tartalom a Vitál Club Kft. szellemi terméke. Felhasználása csak a pontos forrás megjelölésével lehetséges.