Ön most itt van: Kezdőlap BOSCH rendszerek

A német autóipari gyártót szinte mindenki ismeri. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy 2011 óta aktív részese az elektromos kerékpár üzletnek és két év alatt piacvezetőkké váltak. 2012 óta Magyarországon is megindult a gyártás, Miskolcon létesült az első hazai egység.

A közepre szerelt motorjaik a laikusokat is gyorsan meggyőzik – a BOSCH egy kiváló választás:

 

 • a lehető legjobb súlyelosztás
 • 20%-kal kevesebb fogyasztás – a hagyományos agymotorokhoz képest
 • a legkifinomultabb rásegítési rendszer: másodpercenként ezer alkalommal elemzi a felhasználó és a kerékpár adatait, így mindig csak az éppen szükséges rásegítést kapjuk

 

 

Motor, kijelző, akkumulátor – ez a három összetevő külön-külön lettek kifejlesztve, mégis tökéletes harmóniában dolgoznak együtt. És mit kap a felhasználó eredményként? Maximális hatékonyságot és kényelmet, egy valódi - semmihez nem hasonlítható – kerékpáros élményt. De nézzük szép sorban ezeket az összetevőket, a meglévő rendszereket és a 2020-as év újdonságait.

 

 

MOTOR

 • Active Line

Felhasználási területe a városi kerékpárok – mindennapi utcai használat, illetve rövidebb túrák esetén tökéletes választás lehet. 40Nm-es forgatónyomaték biztosítja a maximális 25km/h sebességű rásegítést, mellyel kényelmesen és biztonságosan ingázhatunk A-ból B pontba. Az elődeihez képest mintegy 25%-kal kisebb méretű a motor, így a súlya is csupán 2.9Kg. A díj-nyertes dizájnhoz – Red Dot Award 2017 – csendes működés társul.

 

 

A harmadik generációs motor 4 különböző erősségű rásegítést biztosít felhasználójának: Eco (40%), Tour (100%), Sport (170%) és Turbo (250%). De mit is jelentenek ezek a százalékok a valóságban? Az Tour fokozat 100%-os segítése, a gyakorlatban úgy közelíthető meg a legjobban, mintha menet közben még egy – hozzánk hasonló fizikumú – ember segítene nekünk a tekerésben.

 

 

 

 

 

 • Active Line Plus

A városból kimerészkedők igényeit kielégítő harmadik generációs modell, kisebb-nagyobb túrákhoz kiváló társ lehet: a maximális 25km/h sebességű rásegítéshez 50Nm-es forgatónyomatéktársul. Az Active Line-hoz képest a következőképpen változnak a rásegítés százalékos értékei: 40-100-180-270.

 

 

 

Walk assistance– ha mindenképp tolni kell a bicajt. Az úgynevezett tolást-segítő funkció mindegyik modellnél megtalálható: 3km/h és 6km/h közötti sebesség tartományban elérhető; a ’WALK’ gomb és a ’+’ gombok megnyomásával – utóbbit folyamatosan nyomva kell tartani „menet” közben.

 

 

 

 

 • Cargo Line Cruise        

A 2020-as év egyik újdonsága a teher-kerékpárok számára kifejlesztett negyedik generációs Cargo Line. A 250Kg maximális terhelhetőséggel bíró cargo-bike-ok már várták ezt az újítást: egyszerű és kényelmes megoldás a nehéz súllyal tekerők számára, a legdurvább emelkedőkön is.

A 75Nm-es forgatónyomatékkal60% és 400% közötti rásegítések érhetők el, mind teherrel és teher nélkül.

 

 

 

    

 

 

 

 • Performance Line

A trekking és MTB vonal képviselője, a csúcsnyomaték itt 65Nm-es, súlya 3.2Kg. A motor karakterisztikája agresszívebb, így elsősorban terepre, nagyobb túrákra tervezett kerékpárokhoz ajánlják. A támogatás mértéke Eco fokozatban 55%, Tour fokozatban már 120%, Sport fokozatban 200% és Turbó fokozatban 300%. Kifejezetten sportos és dinamikus megindulásoknál látványos – alacsony pedálfordulat esetén is.

 

 

 

 • Performance Line CX

A BOSCH motorok zászlós hajója ez a modell: 75Nm forgatónyomaték, Turbó fokozatban 340%-os rásegítés. Az MTB rajongók értékelni és érzékelni fogják a Performance Line CX dinamizmusát és erejét – rögtön az elindulástól, egészen 25km/h sebességig. A 2020-as új modellnél csökkentették a súlyt és a méretet is: 2.9kg és 48%(!)-kal kisebb, mint az elődje.

 

2021-es újdonság: a 2020-as modell évtől 75-ről 85Nm-re változik a maximális nyomaték értéke.

 

 

eMTB mode – az ’okos’ rásegítés 

A Performance Line és Performance Line CX modelleknél a felhasználó választhatja ezt a –megfelelő felhasználás mellett – rendkívül hasznos funkciót. Lényege, hogy a rendszer Tour és Turbó fokozat között nem automatikusan adagolja a rásegítést, hanem a felhasználó által kifejtett erő alapján határozza meg annak mértékét. Nagy előnye ennek, hogy menet közben nem szükséges rásegítés módot változtatnunk, hiszen a rendszer azt megteszi helyettünk, így figyelmünket folyamatosan az útra irányíthatjuk.

 

 

Hasznos gyakorlati információ lehet azonban, hogy trekking e-bike esetén nem biztos, hogy előny az eMTB mód használata…sőt! Egy kényelmes trekking túrázó esetén, aki viszonylag ritkán „lép oda” a pedálra, szinte hátrány lehet ez a funkció. Hiába az automata kapcsolás az egyes fokozatok között, igazi erőkifejtés híján nem fogjuk tudni elérni ugyanazt a gyorsulást, mint normál esetben – hiszen ez a mód az általunk kifejtett erőhöz viszonyítva adagolja a rásegítést.

 

 

 

 

 

KIJELZŐ

 

A BOSCH kijelzőiről általánosságban elmondható, hogy minden fontos információhoz hozzájutunk. A legjellemzőbb 4 kijelző típus:

 

 • Purion: egyszerű megjelenés, könnyű kezelhetőség és az alap információk jellemzik. Tökéletes választás annak, aki az alapokra szeretne koncentrálni: a kijelző mutatja az akkumulátor töltöttségét, a sebességünket, a rásegítés módját és a megtett utat.

 

 • Intuvia: a kormányon rögzített irányító egységgel együtt látja el feladatát. Amivel többet tud a Purionnál: váltás indikátorral rendelkezik (a lenti képen a bal felső sarokban található fekete háromszög/nyíl jelzi az ajánlott váltás irányát), az elektromos váltóval már kompatibilis, USB –csatlakozón keresztül tölthetjük mobiltelefonunkat és 9 féle nyelv közül választhatunk.

Fontos információ az Intuviá-ról, hogy saját Li-ion akkumulátorral rendelkezik. Ezért legalább 2-3 havonta érdemes bekapcsolni, így elkerülhető a végleges meghibásodás. 

 

 • Kiox: mágnesesen rögzíthető, színes kijelzővel, az Intuvia tudásával. Amivel még kiegészül: a kijelzőn folyamatosan láthatjuk a motor rásegítésének és a saját erőkifejtésünk mértékét – az elsőt a sötétebb kék vonal, utóbbit pedig a világos kék vonal jelzi. A navigációs sorral több képernyő is elérhető. Bluetooth-al összekapcsolt mobiltelefonunk töltöttségét is láthatjuk a Kiox kijelzőjén.

Az eBike Connectapplikációval párosítva menthetjük útvonalainkat, különféle kiértékeléseket érhetünk el, illetve újdonság, hogy zárolhatjuk is kerékpárunkat az illetéktelenek elől.

 

A „Lock” funkciólényege, hogy a rendszer összepárosítható a Kiox kijelzőnkkel. Ha a kijelzőt eltávolítjuk, a rendszer (rásegítés) nem kapcsol be, akkor sem, ha egy másik Kiox kijelzőt csatlakoztatunk hozzá. A rendszer mindaddig zárolja a rásegítést, amíg az eredetileg összepárosított kijelzőt vissza nem helyezzük. Természetesen ettől még eltolható lesz a kerékpár, azonban az eltulajdonítók dolgát jelentősen megnehezíti, ha el akarnának adni egy Kiox nélküli e-bike-ot.

1 kijelzőt egyébként összesen 4 kerékpárhoz kapcsolhatunk.

 

 

 • SmartphoneHub: Ismét egy 2020-as újdonság, amely a telefonunkat köti össze a rendszerrel. Az integrált kijelzővel rendelkező SmartphoneHub-bal minden fontos adathoz hozzáférünk – még akkor is, ha nincs csatlakoztatva okos-telefonunk. Nem egyszerűen kijelzőként működik a rácsatlakoztatott telefon, hanem a COBI applikációnkeresztül navigációra, pulzusmérésre, zenehallgatásra is használható.

 

 

 

 

AKKUMULÁTOR

A legfontosabb előnyei a BOSCH által gyártott akkumulátoroknak a hosszú élettartam, a szinte pehelysúly és a rendkívül szerény méret. Kényelmesen tölthetjük őket akár a bicajon is, kezelhetőségük egyszerű. Bármikor tölthetőek, töltöttségi állapottól függetlenül – nem szükséges teljesen lemeríteni az akkumulátort.

Két típust különböztetünk meg: a vázba és csomagtartóra is szerelhető Powerpack-ot és a csak vázba integrálható PowerTube-okat.

 

 

 

 

 

 

A PowerTube 625Wh-s akkumulátor szintén 2020-as újdonság. A töltési időtartamok a 4A-es töltővel értendők. Kényelmi funkció a PowerTube esetében, hogy az akkumulátor könnyebb kivételét elősegíti egy automata kioldás. A 400 és 500 modell méretben (sem) egyezik az új 625-össel, így nem (lennének) kompatibilisek egymással. Azonban a KTM már kifejlesztett egy kifejezetten a 400/500-as modellekre szerelhető toldót, mellyel méretben egységesíthetők a 625-el.

Új akkumulátor rendelésekor érdemes nagy figyelmet fordítani a pontos típusra, mivel mindhárom modell elérhető horizontális és vertikális kiszerelésben is.

 

 

 

 

Az akkumulátor csatlakozó mellett – balra – található 5 darab LED világítás hibaüzenetek kijelzésére is szolgál. Az első-harmadik-ötödik LED villogása kritikus hőmérsékletre utal – azaz a normál töltési hőmérsékleti zónán (0oC és 40oC között) kívüli értéket érzékel a rendszer. A második és negyedik LED villogása pedig elektromos meghibásodást jelez. Ez esetben mindenképpen javasolt szakszerviz felkeresése.

 

 

 

Elektromos kerékpár kínálatunk IDE kattintva érhető el.

 

 

A BOSCH hatótáv-kalkulátort pedig ITT találod, mellyel az egyes paraméterek beállításával kiszámolható a várható maximális megtett út. 

 

 

 

Bringás tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon is!