Azt gondoljuk semmiért. Mindegyikőnk érdeke a láthatóság, ha a volán mögött utazunk, ha a kerékpár nyergében ülünk. Régebben az enyhén szólva is halovány dinamós lámpák idejében ez a kérdés kicsit háttérbe szorult, és sajnos ez a megszokás azóta is él. De ezen mindenképpen változtatnunk kell.

 

Milyen lehetőségeink vannak, ha látni vagy ha látszani szeretnénk?

 

Lámpák, villogók.

 

A piac rengeteg alternatívát kínál villogó és lámpa téren. Megtalálhatunk egészen kicsi, csak helyzetjelzésre alkalmas villogókat és nagy teljesítményű „reflektorokat“ is. Hogyan válasszunk ebből a hatalmas kínálatból? Mint a kerékpározás más területein, itt is felhasználási területünk és kerékpárunk jellege dönt.

 

 

  • Ha szokásaink miatt csak olykor-olykor használnánk lámpát, mert nem közlekedünk általában este, akkor válogassunk a villogók között. Az egészen egyszerű megoldásoktól a felső kategóriás termékekig itt is széles a választék. Előnyük kis méretük és a számos modellen megtalálható csiptető melyel akár ruhára is felhelyezhetjük. Hátrányuk viszont, hogy fényerejük csak látszódni elég látni nem.

 

  • Ha rendszeresen használni akarjuk lámpánkat, mert későn érünk haza a munkából vagy éjszakába nyúlóan szeretnénk túrázni, akkor figyelmünket fordítsuk a teljes értékű elemes lámpák felé. Teljesítményükből adódóan kicsit nagyobb mérettel rendelkeznek, de még így is kénylemesen elrejthetőek bármilyen táskában. Fényerejük jellemzően elégésges ahhoz is, hogy mi is lássunk az úton, ha nincs közvilágítás.

 

Íme pár kemelkedő modell minden kategóriából:

 

 

 

 

  • Villogók terén a Cateye, Topeak és a BBB termékeit emelnénk ki a sokaságból. Minden modell megfelelő fényerővel és strapabírósággal rendelkezik, bármelyiket is választjuk, nem lesz okunk panaszra.

 

 

 

  • Az elemes első lámpák közül kiemelkedő a BBB BLS-62 HighFocus lámpa, mely 1,5W-os fényerejével „reflektormód“ világítja be az utat, de apró méretével így sem foglal sok heylet a táskában.

 

 

 

Fényvisszaverő termékek

Wowow fényvisszaverő táskahuzatHa már lámpával vagy villogóval rendelkezünk, akkor fordítsuk figyelmünket a fényvisszaverő termékek felé. Igen tudjuk, hogy a mellény általánosságban nem egy csinos viselet, de biztonságunkat nagy mértékben fokozza. Aki autót vezet, az ismeri a tényt, hogy egy jó minőségű fényvisszaverő csíkkal ellátott láthatósági mellény sík úton akár egy kilométerről is jól látszik, míg a nagy fényerejű lámpák is csak párszáz méterre világítnak el. Minadzonáltal kaphatóak igazán divatos szabású, szellőző mellények és kabátok is a Wowow kinálatában, melyekkel szépségünk sem szenved csorbát J. Ha már mellényünk is van, akkor feldobhatjuk kerékpárunkat pár öntapadós matricával, melyeket ugyancsak a Wowow termékei között találunk.

 

Ne feledje! A biztonságos közlekedés mindannyiónk érdeke!