Az elmúlt majd húsz év folyamán, gyakran találkoztunk tanácstalan szülőkkel, akik meglepetést kívántak okozni csemetéjüknek, de "tesztalany híján"   nem mertek belevágni kerékpárvásárlásba.

 

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani a lenti táblázattal, melyben nemcsak a kerékpárfajtákat tudják áttekinteni, de a hozzájuk tartozó életkort, testmagasságot és lábhosszt is láthatják (hiszen a hajthatóságot valójában a lábhosszal tudjuk egzaktul modellezni). A táblázat számait folyamatosan pontosítjuk "mintavételezéssel", ezért az az idő előrehaladtával még hitelesebb lesz... Ebben a folyamatban természetesen örömmel fogadjuk a kedves szülők észrevételeit, kontroll számait is, hogy még pontosabb iránymutatással szolgálhassunk a leendő anyukáknak, apukáknak.

 

A táblázat oszlop sorrendje fordítottan arányos a szempontok fontosságával... Soha ne pusztán az életkor, hanem a testméretek figyelembevételével válasszanak kerékpárt! 

 

életkor tartomány* testmagasság lábhossz**
triciklik, járgányok 1,5-4 év között 80cm-től 35-42cm
hajtány (training bike vagy futóbicikli) 1,5-4 év között 85cm-től 26-42cm
12"-os gyerek kerékpár 2-4,5 év között 75-95cm között 35-42cm
14"-os gyerek kerékpár 2,5-5 év között 85-105cm között 40-50cm
16"-os gyerek kerékpár 4-6 év között 90-115cm között 45-55cm
20"-os gyerek kerékpár 6-10 év között 115-130cm között 55-63cm
24"-os gyerek kerékpár 8-12 év között 125-150cm között 60-72cm

 

* életkor tartomány: nagyban függ a gyermek biztonságérzetétől illetve termetétől.

** lábhossz: a talajtól a combtőig mért centiméteres érték.

 

Gyakran halljuk Vevőinktől: "egyel nagyobbat szeretnénk, mert hamar kinövi a gyerek..." Tény, hogy ez valóban így van, hiszen az első néhány méretet valóban nem használhatjuk tovább 1,5-3 évnél. Ennek ellenére legyünk óvatosak, az elmélettel bánjunk csínján, hiszen a vagányabb, bátrabb csemetéknél működhet, de a kevésbé "bevállalós" ifjak akár beszerezhetnek egy életre szóló "bicikli fóbiát" is...

 

Reméljük adataink segítségével sikerül kiválasztani a megfelelő kerékpár méretet. Azonban nemcsak a dimenziók számítanak, hanem az alkatrészek minősége is - ami szorosan összefügg a biztonsággal! Ebben is szeretnénk ismereteinkkel segíteni Önt! A műszaki szempontok gyűjteményét itt olvashatja.

 

A tartalom a Vitál Club Kft. szellemi terméke. Felhasználása csak a pontos forrás megjelölésével lehetséges.