A megannyi alkatrész mellett szinte minden esetben elhanyagolt, illetve kevés szó esik a pedál milyenségéről akkor, amikor a kerékpározásról beszélünk. Pedig igen életszerű dolog, mivel egyike a három érintkezése pontnak a kormány(markolat) és a nyereg mellett, amivel a kerékpárunkhoz "csatlakozunk". Kivitelben, minőségben és működésben is több félével találkozunk. Minőségi szempontból egyszerű dolgunk van, általánosságban elmondhajtuk, hogy amelyik árcédulája nagyaobb, ott jobb minőséggel, tartósabb és megbízhatóbb használttal számolhatunk. Működésben 3 féléről beszélhetünk, ezeket alább részletesen is kitárgyaljuk. Természetesen cikkünk fókuszában a patent pedálok állnak.
 
 
 

Pedálok fajtái

 
 
Taposó pedálok
 
Napjaink és minden idők legelterjedtebben használaots fajtája a pedáloknak. Természetesen itt is találkozhatunk különböző fajtákkal. Kialakításban két fő fajtát különböztetünk meg. A mindennapi és túra használatra szánt modellek taposó felülete és azok anyaga ideális az egész napos tekeréshez, felső részüket jellemzően valamilyen csúszásgátló réteg fedi vagy maga a test kialakítás segít abban, hogy lábunk a pedálon maradjon. A másik fajta pedig az extrém felhasználásra készült platform pedálok. Ezek hatalmas éritnkező felülettel rendelkeznek, hogy a lábfej helyezkedni tudjon a technikás lejtőkön, illetve könnyen vissza találjon rá az ember a trükkök után. Itt a csúszásgátlást rendre szegecseléssel oldják meg, melyek vagy a pedál anyagából emelkednek ki vagy cserélhető csavaros megoldásúak. Lábunk szinte sohasem csúszik le róluk.
 
 
Patent pedálok
 
Egy kis múltidézés. Mióta az ember ráült a kerékpárra az az érzés hajtotta, hogy hogyan tudná a haladást még kényelmesebbé és hatékonyabbá tenni. Ez az oka, hogy mananság 30 sebességes gépcsodákon száguldhatunk, és hidraulikus tárcsafékekkel kényszerítjük, megállásra azt. De hogyan értinti ez a pedálokat? Talán még mindenki emlékszik a klipszes megoldású pedálokra. Ezekkel a hajtás hatékonyságát rendkívül meg lehetett növelni a taposó pedálokhoz képest. Sokan alkalmazták, de volt pár kiritkus hátránya, amivel vagy együtt élt az ember vagy nem alkalmazta, viszont azzal lamaradt a többiektől. A legkiemelkedőbb problémát maga a klipsz szíj jelentette. Az igazán jó működéshez úgy kellett meghúzni, hogy lábunk ne  tudjon mozdulni benne. Ezt indulás után a kerékpáron tornázva kellett megtenni, ami persze a kellő tapasztalat megszerzése után pillanatok műve volt. A baj ott kezdődött, amikor az oldást kellett végrehejtani, ha valamilyen veszélyhelyzet okán le kellett lépnünk a pedálról. Hatalmas eséseket lehetett produkálni a "talpunkon maradt" bringával. Természetesen a patentpedálokkal ez a probléma orvosolásra került.
 
 
Mit nyerhetünk vele? Avagy előnyök és hátrányok.
 
Patentpedál használatával a kerékpározás bármilyen formáját új dimenzióba emelhetjük. Tekerés közben nem csak a megszokott lefelé nyomással tudunk erőt kifejteni és haladásra bírni a bringát, hanem a másik lábunk felfelé húzásával is. Több izmot megmozgatva könnyedebben tekerhetünk. Úgy is mondhatjuk, hogy ugyanannyi erő befektetésével gyorsabbak lehetünk illetve messzebb juthatunk. 
 
  • Országúti bringák esetében a kihegyezett teljesítményorientáltság miatt egyértelműen mindig jól jön emelkedőn egy kicsivel több erő vagy adott estben egy kis energiaspórolás sík úton. 
  • Mountainbike használatnál a már említett plusz erő nagyszerű segítség a hosszú, kemény kaptatókon, illetve nyerünk még valamit, ami esetenként a hegyen még fontosabb. Patent pedállal eddig elérhetetlennek tűnt kezesség és irányíthatóság jellemzi a kerékpárt. Rendkívül technikásan tudunk száguldani a lejtőkön lefelé, gyorsabban vehetjük be a kanyarokat.
  • Túrázás alkalmával az előnyök egyenesen következnek az előbb leírtakból. Kisebb erőbefektetéssel juthatunk el A-ból B pontba, így egy akár több száz kilométeres, több napos túrán energiánkat nem csak a kerékpározásra tudjuk fordítani, henam sok más egyáb kiegészítő programra is.
 
A patentpedálos megoldások hátránya, hogy használatuk majd minden esetben speciális kerékpáros cipő meglétét követel. A vegyes pedálokon kívül (melyek egyik oldala sima taposó felület) minden más gyakorlatilag hasnzálhatatlan sima cipővel illetve nagyon kényelmetlen. A másik egy hátrány pedig az áruk. A meglehetősen árérzékeny világunkban ezt a fajta többletköltséget sokan nem tudják vagy egyszerűen nem akarják kifizetni. Természetesen ez csak addig van így, míg az ember egyszer ki nem próbálja. Utána már bizonyossá válik, hogy talán az egyik legolcsóbb módja annak, hogy jobb teljesítményt tudjunk kihozni kerékpárunkból és magunkból.
 
 
 

Patentpedálok fajtái

 
 
Három fő csapásirány figyelhető meg a pedálok esetében, ugyanúgy mint a kerékpározásban általában. Veyes, terep és országúti használat.
 
 
Vegyes pedálok
 
A veyes szó ebben az esetben annyit jelent, hogy a pedál egyik oldala patentes megoldású a másik pedig hagyományos taposó kialakítású. Ez rendkívüli praktikusmegoldás olyan bringásoknak, akik nem pusztán egy speciális módon használják a kerékpárukat, hanem mindennapi közlekedési eszközük is ez. Kedvenc edzőcipőnkkel vagy bármilyen más lábbelivel is kényelmesen használható, úgy mint a hagyományos pedálok. Ha pedig pusztán kerékpározni támad kedvünk, akkor csak belebújúnk a bringás cipőbe és máris száguldhatunk.
 
 
 
Mountainbike pedálok
 

A mountaibikeozásra szánt pedálok fő ismérve a karcsú test, melyek rendkívüli sártűrő képességgel rendelkeznek. Erős csapágyazás és a nagy igénybevétlehez szánt anyagok jellemzik. Általános szabványa az SPD, melyet a Shimano keltett életre. Az ilyen vagy ehhez hasonló mechanikával szerelt pedálok rendkívül nagy spektrumát fedik le a kerékpározásnak. A már tárgyalt vegyes pedálokon is rendre ilyen felfogatás található. Természetesen más nagy gyártók szabványai is elterjedtek a kategóriában. Hogy ki melyiket használja az leginkább megszokás kérdése illetve maximálisan szubjektív dolog. Mindegyik szbványnak (Shimano, Ritchey, Crank Brothers) megvannak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Ajánlani mindenképpen a Shimano féle SPD-t tudjuk, mivel pótalkatrész és kiegészítő téren Magyarországon messze megelőzi a többit.
 
 
Országúti pedálok
 
Országútra természetesen speciális fajtát kínálnak a gyártók. Jellemzőjük a nagy csatlakozási felület illetve a nagy érintkezési felület a cipő talpával. Mindezt a jobb erőátvitel elérése érdekében tervezték így. A Shimano az SPD tovább gondolásával az SPD-SL országútis szabványt kifejezetten a vilgáklasszis versenyzők igényei szerint fejlesztette ki. Ami őket a dobogóra repíti, az nekünk is jó szolgálatot tehet a mindennapokban. Az SPD-Sl pedálokat két féle stoplival tudjuk használni. A piros színű teljesen fixen csatlakozik a sárga pedig 6 fokos mozgást enged meg. Akiknek még új a dolog, mindenképpen a sárga színűt ajánljuk, a tapasztaltabbak pedig meg pedig már el tudják dönteni, hogy nekik melyik a kényelmes illetve tökéletes használat.
 
 
 

Kerékpáros cipők

 
 
Fintess/Túra cipők
 
Hobby kerékpárosok és túrázók kedvelt modelljei. Külsőre inkább emlékeztetnek egy normál edzőcipőre. A fő különbség azonban annyi, hogy talpukba beszerelésre került a stopli felfogatási lehetőség, illetve a felsőrész és a talp kialakítása a kerékpározás igényeihez készült. A felsőrész fixen fogja a lábat, hogy a felfelé húzásnál tartsa a lábfejet. A talp pedig eléggé merev, hogy a lehető legtöbb erőt tudjuk átvinni a pedálra. A kerékpárról leszállva vitán felül ez fajta a legkényelmesebb sétáláshoz.
 
 
 
 
 
 
 
Mountainbike/országúti cipők
 
Külsőre elenyésző különbség van a két fejta között. Csupán a cipők talpának kialakítása különbözik. Az országtúi cipők sima talppal rendelkeznek, melyből kiemelkedik a nagy méretű stopli. A mountainbikeos esetében a talp gumi bütykökkel esetenként fém betétekkel van ellátva, hogy a laza erdei talajon is biztos lábon álljunk. A stopli itt belesimul a talp vonalába. Ebben a kategóriában már megtalálhatunk minden technolóiát, amit az ember a cipőgyártásról valaha is kitalált. Karbon talp, precízen feszíthető zsinóros fűző, talp hőjétől formálódó taplbetét és belső rész, stb. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.
 
 
 
 
 
 
 
Kerékpáros cipő és pedál vásárlása előtt kérjen tanácsot értékesítő munkatársainktól. Tanácsaikkal megtalálhatja az Önnek leginkább megfelelő pedál-cipő kombinációt.