Specialized logó

 

Egy újabb legenda érkezett (a valódi top prémium) áruházunkba a Specialized személyében. Újabb jubileumi kedveskedés a kerékpározás szerelmeseinek és az éppen szerelembe esőknek. "Specializált" bemutatótermünkben megtekitheti a 2013-as év kiegésztőit, több mint 100 új terméket és a Specialized kerékpárjait.

 

 

Specialized történelem

 

A kerékpározás berkeiben jártas emberek sincsenek mindannyian tudatában annak, hogy mennyit köszönhetünk ennek a fantasztikus márkának. Mindig mertek kockáztatni, mertek újat létrehozni, hozzányúlni érdekes anyagokhoz vagy a már használatban lévőket ötvözni egy egészen új módon. A nagy piros S betű 40 éve egyet jelent a névvel: Specialized.

 

A történet 1974-ben kezdődik az Egyesült Államokban, mikor is az alapító Mike Sinyard egy hirtelen ötlettől vezérelve eladja VW kisbuszát és elindul egy Európát átszelő kerékpáros túrára. A sors keze, hogy egy Olaszországban egy közös ismerős révén találkozik az azóta legendássá vált Cinelli cég vezetőjével és kerékpárépítő mesterével Cino Cinelli-vel. A Mestert amolyan amerikai módon rábeszéli, hogy Ő lehessen az olasz Cinelli alkatrészek importőre a tengeren túlra. Miután visszatért Kaliforniába körbebringázta a lehetséges kerékpár boltokat, hogy ki lenne az aki árulná az egyébként elég nehézkesen beszerezhető olasz alkatrészeket. Gondolhatjuk, hogy nem volt igazán nehéz dolga... Az ezt követő években Sinyard belekezdett a saját fejlesztésű alkatrészek és kerékpárok gyártásába Specialized néven. Így indult útjára a legenda.

 

 

 

 

 

 

A legfontosabb évszámok:

 

1974 - a cég megalapítása

 

1976 - az első Specialized kerékpáros túra gumi.

 

1978 - a piac első magas minőségű, hajtogathtó gumiabroncsa kevlár peremmel: A The Turbo hatalmas sikert arat a kerékpárosok körében ezzel alapozva meg a cég hírnevét.

 

1980 - Az első USA-ban készített  FDA minősített kulacs, mely a túrázók szívét rabolta el! (FDA: amerikai étel és gyógyszer ellenőrzési hivatal)

 

Specialized Stumpjumper 19811981 - Mindenkinek elérhetővé válik a mountainbike. A Specialized Stumpjumper lesz a világ első sorozatgyártású hegyikerékpárja. Ugyan ebben az évben rukkolnak elő első országúti vázukkal az Allez-el és a Sequoia túravázzal.

 

1983 - Az első profi kerékpáros csapat megalapítása Team Stumpjumper néven.

 

1988 - Egy Allez Epic karbon vázas országúti kerékpár nyergében nyerik a Nemzeti Kritéruim Bajnokságot, és ebbe az évebn mutatják be az első karbon vázas mountainbikeot a Stumpjumper Epic-et.

 

1990 - A legenda Ned Overend egy Specialized nyergében nyeri a világ első UCI Mountain Bike Világbajnokságot.

 

1993 - A Specialized bemutatja első összteleszkópos kerékpárját az FSR-t, mely a kor legkeresettebb össztelós bringája lesz a világon.

 

1995 - A Specialized lesz az első cég az interneten! Ugyanebben az évben jelenik meg az azóta is töretlen sikernek örvendő Body Geometry alkatrész és kiegészítő család.

 

1997 - Az FSR XC-el Megszületik egy új kategória, mégpedig a könnyű, összteleszkópos, versenycélú mountainbikeoké.

 

1999 - Elkészül az első orvosilag ellenőrzött kerékpáros Body Geometry nyereg.

 

2000 - Útjára indul a Body Geometry kerékpáros patent cipő család.

 

2002 - Egy Specialized S-Works E5 nyegében Mario Cippollini megnyeri az UCI országútis vilgábajnokásgot. Ezzel az első amerikai márkáva lépve elő, akinek sikerül elhódítani a címet.

 

2003 - "Legördül" az első Roubaix országúti, mely  a teljesítményorientált geometria ellenére is tökéletesen alkalmas hosszú távú túrázásra vagy akár rosszminőségű utakra is.

forrás:Specialized

 

A márka történetében sokszor hangzott el, hogy az első. Végigolvasva jön csak rá az ember, hogy a mai kerékpározás mikéntjére mekkora ráhatása volt a Specializednek. Hasonló mértéket maximum csak a Shimano esetében tudunk "mérni". Egy valamiben biztosak lehetünk. A Specialized mérnökei nem hagynak minket az elkövetkezendő évtizedekben sem újdonságok nélkül. Kit tudja? Az első kerék nélküli kerékpárra is az lesz ráírva, hogy Specialized? :)

 

 

Technológiák

 

Body Geometry (BG)

 

Body Geometry logoAhogy a szlogen is mondja: Be one with Your bike! Vagyis: Válj eggyé a kerékpároddal! A Body Geometry Fit egy olyan átfogó illesztési rendszer, mely létrehozza a tökéletes kapcsolatot a kerékpár és test között. Ha felpróbálunk egy cipőt vagy egy kesztyűt, egyből az az érzésünk támad, hogy ezt már nem akarjuk többé levenni. Mindezek mellett a kiegészítőket a Boulder Center of Sports Medicine sportorvosi központ munkatársaival karöltve fejlesztik. Így nem csak a kényelmünk de egészségünk is biztosnágban van.

 

 

Cipők

 

A BG cipők és a magas minőségű talpbetétek olyan beépített ergonómiai megoldásokkal rendelkeznek melyek minden körülmények között kényelmes érzést nyújtanak a maximális teljesítmény mellett. Ritka párosítás ez így együtt. Azt szokhattuk meg, hogy a túrázásra való patent cipők kényelmesek ugyan, de puhább talpszerkezetük miatt több energiát veszítünk, mint egy sport- illetve versenyorientált cipő esetében. Utóbbiak pedig sokszor kényelmetlenek éppen a kemény talp miatt. A Specializednek sikerült ötvöznie a jó tulajdonságokat. Széles skálát nyújtanak nekünk patent cipőkből, mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Specialized BG cipők

 

 

Nyergek

 

A kerékpározás legkínosabb kérdése a nyereg. Nyom, feszít, zsibbaszt, tör és sorolhatnánk még a problémákat. A Specialized kifejlesztette a BG nyergeket melyek designja, anyagfelhasználása csak egy dolgot hivatott szolgálni, a megelégedettséget. A nyergeket a már említett BCoSM neves ergonómiaszakértőjével Dr. Roger Minkow-al karöltve fejlesztik. Az egyedi formák, kivágások, változó keménységű betétek csökkentik a lágyrészekre eső nyomást és segítik a vér áramlását az artériákban, ezzel okozva páratlan kényelmet. A nyereg választásánál mindig figyeljen oda, hogy milyen felhasználásra szánja, mert a szélesebb nem mindig jobb!

Specialized BG nyergek

 

 

Kesztyűk

Sokan használják sokan nem. Aki már hordott kerékpáros kesztyűt az valósznűleg soha nem fog már nélküle tekerni, aki meg még nem, annak ideje kipróbálni. Ezt a próbát miért ne éppen egy Specialized kesztyűvel ejtse meg? A teljesen egyedi betétek (egyes modelleknél zselés), BG ergonómikus kialakítás segít enyhíteni a kezek zsibadását az ulnáris ideg  tehermentesítésével. Hatását természetesen az egymáshoz tervezett markolat-kesztyű kombóval fejti ki leginkább. A Body Geometry kesztyűk kényelmes és gondtalan kerékpározást nyújtanak. Annyira kézhez simulnak, hogy viselésük szinte észrevétlen. A paletta a teljes fehasználási kört lefedi a hosszútól a rövid ujjúig, a túrázós kesztyűktől a hardcore versenykesztyűkig. Térjen be hozzánk és próbáljon fel párat!

Specialized BG kesztyűk

 

Bukósisakok

Természetesen a bukósisakok terén is jeleskedik a Speci. Innovatív megoldásaikkal azon dolgoznak, hogy még nagyobb kényelemben és biztonságban érezhessük magunkat kerékpárunkon. Az általános vélekedés, hogy 4 tulajdonság jellemzi a jó bukósisakokat. Dögös kinézet, kényelem, biztonság és súly. A Specialized ezeket a tulajdonságokat nagyszerűen ötvözi, sőt még túl is mutat rajtuk. Felsőkategóriás sisakjaikat kompozit belső vázra öntik, így a szellöző lyukakat szélesebbre tudják hagyni, hogy a lehető legjobban szellőzzön kobakunk, úgy hogy a kívánt merevség is megmaradjon. Ez segíti a hőleadást és fejbőrünk hűvösen tartását, így a fáradtság jeleit is később érezzük. Nem is gondolta volna ugye? A lyukak elhelyezkedését és formáját szélcsatornában tesztelik, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák nagy sebesség és lassú városi cirkálás mellett is. Specialized BG bukósisakok

 

Országúti Roubaix vázak

 

Készítsünk egy országúti bringát mely kényelmes és hosszú távú túrázásra is alkalmas. Mindezt tegyük úgy, hogy bármilyen úton kényelmesen haladhassunk vele. Merész elgondolás? Sokan inkább azt a szót használnák, hogy lehetetlen. Az volt, amíg meg nem született a Specialized Roubaix. Újragondolt verseny vázgeometria, a precíz irányíthatóság, a kényelem és a teljesítmény jegyében. Első ránézésre nagyban hasonlít a Tarmac vázakra, viszont közlebbről is megvizsgálva jön rá az ember a különbségekre. Pár centivel megemelték a fejcsövet, hogy a kormány közelebb kerüljön hozzánk. Két nagyobb Zertz elasztomeres betétet találhatunk meg a támvillán és az első villában, egy kisebbet pedig a nyeregvázcsőnél. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt kicsit lomha és nehezen gyorsítható. De rosszul gondoljuk. A bringa villámgyorsan gyorsítható, maximálisan pontos az irányítása és a kényelem a DNS-ébe a van kódolva. A világsajtó aképp vélekedik a kerékpárról, hogy egy hardcore, kompormisszumokat nem tűrő országútis fog érezni némi rugalmasságot, de a felhasználók 99%-a csak az előnyét érzi majd a tekerés alatt. Specilaized Roubaix kerékpárok

 

 

Ez csak pár volt a számtalan Specialized által alkalmazott technológiából és újításból. Ha még többre kiváncsi, akkor látogasson el a gyártó honlapjára.

 

Amikor meglátja a nagy piros S betűt, akkor ne csak egy márkanév jusson eszébe, hanem egy olyan cég akinek a kéznyoma ott van a ma kialakult kerékpáros kultúrán.