Jogosan merül fel ez az egyszerű kérdés. Vajon miért fizetnék többet egy teleszkópos kerékpárért? A választ pár szóban össze lehet foglalni, egészség, kényelem, „rugalmasság”.

 

Egészséges a teleszkóp, mivel az apró rezgéseket, bukkanókat kimozogja, így azok nem terhelik a csuklót, könyököt és legfőképpen a gerincet.

 

A teleszkóp kényelme egyenesen adódik az előbbi dologból, tehát mivel a kormány nem ráz annyira, sokkalta simább a haladás vele.

 

Itt ismét egy gyakori kérdés, nem kell nekem hegyi kerékpár, úgyis csak az úton fogok közlekedni vele. Itt jön viszont a teleszkópos kerékpár „rugalmassága”, amit a teleszkóp okoz, nem kell megijedni akkor sem, ha a túránk egy nyomvályús földútra téved, ami tele van apróbb kövekkel, nyomvájúkkal. A teleszkópunk itt is segíteni fog az úton tartani az első kereket. Így kerékpárunkkal esetlegesen nem csak a „sík” magyar utakat járhatjuk be, hanem a vadregényesebb tájakat is.

 

A kerékpárgyártók szinte kivétel nélkül aluvázas kerékpárjaikat teleszkóppal szerelik, sőt a vázakat is a teleszkópos villa fogadására tervezik, legyen szó akár mountainbikeról, crosstrekking vagy trekking kerékpárról, sőt már a fiatal korosztály számára is elérhetővé tették gyerekkerékpárokon. Ez a tendencia elgondolkoztathat bennünket, hogy megpróbáljunk esetleg egy teleszkópos bringát, vagy a már meglévő kerékpárunkat szereltessük át teleszkóposra. Mivel egy kerékpárt az ember legalább 10, de inkább 15 évre vásárol, előre sejteni sem tudja, merre viszi majd az útja. Úgy gondolom érdemes egy kis többletköltséget áldozni arra, hogy történjen bármi, a kerékpárom ki fog szolgálni a nehéz helyzetekben is, és komfortosan haladhatok vele.

 

De nézzük a másik oldalt is. A merevvilláknak is sok előnye van. A legszembetűnőbb, hogy egyértelműen sokkal könnyebbek, mint rugós társaik. Az alsóbb kategóriákban másfél kilogrammot is jelenthet ez a különbség, ami nem tűnik soknak, viszont a kerékpárunk súlyának minimum a 10% is lehet!

 

Másik előnye, hogy tekerés alatt minden erő az útra közvetítődhet, mert nincs veszteség a teleszkóp mozgásánál. Zárójelben jegyezném meg, hogy a teljesen lock-olt(kikapcsolt) teleszkóp is tanúsít egy minimális mozgást a szerkezet védelme érdekében.

 

Illetve a merevvillák nem igényelnek semmilyen külön karbantartást.

 

A választás Ön előtt áll!

           

Ha meglévő merevvillás kerékpárunkat szereltetnénk át teleszkóposra, minden esetben kérjük szakember véleményét, mivel a sok fejcső átmérő és magasság miatt könnyen mellé lehet nyúlni. Illetve a temérdek különböző technológia, amivel a teleszkópokat gyártják, más-más felhasználási területre javasolt.

 

A teleszkópok karbantartást igényelnek. Gyártói ajánlás szerint évente minimálisan egy szervíz, amit remekül össze lehet kötni a tavaszi szezonális felkészítő munkálatokkal. A karbantartást mindenképpen bízza szakemberre, a rosszul összeszerelt teleszkóp fokozottan baleset és életveszélyes.

 

A tartalom a Vitál Club Kft. szellemi terméke. Felhasználása csak a pontos forrás megjelölésével lehetséges.