Jelen cikkünk a megfelelő kerékpár vázméret kiválasztásában segít Önnek. Tárgyalni fogjuk mind a négy jellemző kerékpárfajtát, mivel különböző módon kell eljárni a vázméret kiválasztásánál. Mindenképpen szeretnénk eloszlatni a ködös városi legendákat is, melyek megnehezíthetik a megfelelő vázméret megtalálását.

 

A történetet kezdjük az elején. Mi határozza meg a bringa vázméretét? Ezt a távolságot a középcsapágy közepétől (ez a hajtókar csapágya, amin a fogaskerék(ek) is találhatók) a felsőcső középtengelyéig mérjük. Természetesen a nyeregvázcső hosszal együtt változik a többi cső hossza is azért, hogy a kerékpár geometriája és vázszögei megegyezzenek minden méretben. A világ kerékpárgyártói sajnos sok féle méretezést használnak. Leginkább az angolszász collos méret a jellemző, de találkozhatunk cm-ben vagy a ruhaméretekhez hasonló S-XL-es méretekkel is.

 

Mindenekelőtt oszlassuk el az első városi legendát, hogy egyszerűen a testmagasságból számoljunk vázméretet. Ez az esetek többségében működik, de így csak jó közelítéssel találhatjuk meg a jó méretet. Ha figyelmesen elolvasta a fentebb írtakat sejtheti, hogy nem lehet teljesen pontos ez a meghatározás. Egyszerű az oka. Két 180cm-es embernek szinte bizonyosan nem egyforma hosszúságú a lába, így nem lesz jó két ugyanolyan méretű kerékpár sem. A mérvadó méret combunk belső hossza, és ezt kell szorozni egy arányszámmal. Ez a szám más a mountainbikeoknál, országúti és trekking bringáknál is. Lentebb egy táblázatban fogjuk részletezni ezeket, továbbá magyarázatot és ajánlást is csatolunk hozzá.

 

A másik eloszlatásra váró legenda a vázméretet illetően, hogy ha felülünk a kerékpárra, és lenézünk, akkor a kormány takarása miatt nem szabad látnunk az első kerék tengelyét. Ez valamikor az acélvázas országúti bicajok világában igaz is volt, és a mai országúti bicajoknál még mindig mérvadó a kormányszár hosszának megállapításában. Viszont az azóta eltelt kb. 50 évben rengeteget fejlődött a sport , a hajtási technika, teljesen más vázszögeket használnak, több fajtájú kerékpár létezik, és sorolhatnánk még…

 

Az egyszerű és sok méregetést nem igénylő technika a választáshoz a következő. Álljunk a kerékpár fölé, hogy a felsőcső a két combunk között legyen, és az ülepünk érintse a nyereg elejét (nem kell rá felülni, csak addig hátrébb csusszanni). Ha a felsőcső érinti ülepét, akkor az a vázméret nagy lesz az Ön számára. Egy kisebbel kell próbálkozni.

 

A jó vázméretet akkor kapjuk, ha a távolság:

  • Csak aszfalton használt országúti kerékpároknál 5cm
  • Főként aszfalton, de néha földes úton használt trekking vagy cross bringáknál 7,5 cm
  • Jellemzően terepen használt mountainbike-ok esetén pedig több mint 10cm

 

A tökéletességre vágyóknak, és akik nem sajnálják az időt, egy táblázatban foglaltuk össze, hogy miként kell megválasztani a megfelelő méretet.

Az eljárás a következő: Álljunk vállszélességű terpeszbe, és mérjük meg a lágyékunk és a talaj közötti távolságotEzt a centiméterben kapott értéket szorozzuk meg a vásárolni kívánt kerékpár fajtájához tartozó számmal.

 

  • Mountainbike-nál ez 0,57
  • Országúti kerékpárnál 0,66
  • Trekking, cross vagy komfort bringánál pedig 0,67

 

Például, ha lábhosszunk 76cm, és mountainbike-ot akarunk venni, akkor a következőképpen számoljunk:

 

76cm x 0,57 = 43cm ~ 17 coll

 

 

 

 

Ha az Ön által kapott szám két érték közé esik, akkor válasszon a következő módon. Sportos kerékpározáshoz mindig a kisebb vázméretet válassza, túrakerékpározáshoz a nagyobbat. Ugye nem is nehéz?

 

 

 Ne feledje, a megfelelő méret kiválasztása fontos a biztonság, kényelem, és hatékonyság szempontjából is. Mindig kérje értékesítőink segítségét, ha bizonytalan.

 

A tartalom a Vitál Club Kft. szellemi terméke. Felhasználása csak a pontos forrás megjelölésével lehetséges.